Kapsułkowanie leków czy suplementów to metoda często stosowana w farmaceutyce i w przemyśle spożywczym, która pozwala indywidualnie dobrać ilość substancji czynnych do potrzeb pacjenta. Substancje zawarte we wnętrzu takiej kapsułki nie tracą swoich właściwości oraz są odporne na działanie czynników zewnętrznych dzięki hermetyczności. Dlatego cieszą się niezwykłą popularnością wśród klientów, którzy coraz częściej sięgają po nie zamiast tradycyjnych tabletek? Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym artykule.
Na czym polega kapsułkowanie?
W skrócie cały proces kapsułkowania polega na powlekaniu wypełnienia za pomocą otoczki. Składniki muszą być starannie odmierzone oraz trzeba wybrać odpowiedni rozmiar kapsułki, dopasowany do objętości wypełnienia, nie do jego wagi. Następnym krokiem jest umieszczenie kapsułki w kapsułkarce, by wypozycjonować bazę oraz delikatnie ją ubić. Na samym końcu jest ona szczelnie zamykana w otoczce i gotowa do sprzedaży. W przypadku gdy kapsułka produkowana jest w aptece, korzysta się także z wagi jubilerskiej i cylindrów. Jeśli są to duże produkcje, wtedy zazwyczaj korzysta się z narzędzi bardziej przemysłowych, by w krótszym czasie wykonać więcej pracy.
Jest to proces wymagający niezwykłej precyzji, dlatego potrzebny jest nowoczesny sprzęt oraz eksperci, ich wiedza i doświadczenie.
Z czego zbudowane są kapsułki?
Kapsułka składa się z wypełnienia, czyli substancji czynnej leku lub suplementu oraz otoczki. Są one produkowane z żelatyny wołowej, wieprzowej lub rybiej, jeśli są przeznaczona do połykania. W przypadku kapsułek do ssania, ich głównym składnikiem są specjalne mieszanki żelatynowe.
Zapotrzebowanie na kapsułki jest ogromne, dlatego na rynku można znaleźć wiele różnych opcji, które można indywidualnie dobrać w zależności od tego, czego akurat potrzebujemy. Można wybierać między różnymi kolorami, rozmiarami i kształtami, m.in.:
Zalety kapsułkowania leków i suplementów
Można zaobserwować wzrost popularności kapsułek, które wypierają tradycyjne tabletki. Dlaczego się tak dzieje? Ponieważ:
-
substancje w nich zawarte nie posiadają nieprzyjemnego zapachu i smaku,
-
składniki są w nich idealnie dobrane do indywidualnych potrzeb pacjenta,
-
mogą być wypełnione wieloma substancjami, nawet takimi trudno rozpuszczalnymi w wodzie, pastami, zawiesinami. Można w ich wnętrzu zamknąć praktycznie wszystko,
-
posiadają wysoki poziom wchłaniania substancji czynnych do organizmu (w przypadku zwykłych tabletek trzeba poczekać, aż rozpuści się w układzie pokarmowym).
Kapsułki są regularnie ulepszane, by mogły z nich korzystać większe rzesze ludzi. Przykładem jest zastosowanie skrobi modyfikowanej to produkcji otoczki, by wegetarianie i weganie również mogli z nich korzystać.
Z niewątpliwych zalet kapsułek korzystają także inne gałęzie przemysłowe, np. branża spożywcza, rolnictwo (kapsułkowanie nawozów) czy branża kosmetyczna (żele kąpielowe, kapsułki do prania).
Podsumowanie
Kapsułkowanie leków zmieniło przemysł farmaceutyczny i powoli wypiera tradycyjne leki w formie płynnej czy tradycyjnych tabletek. Nikogo to nie dziwi, ponieważ lista zalet jest długa, a kapsułki cały czas są obiektem badań naukowców, którzy pragną je ulepszać. Chcą, by działały lepiej, szybciej, były bezpieczne (w szczególności dla dzieci) oraz łatwe do połknięcia.
Są również proste w przechowywaniu, ponieważ w przeciwieństwie do leków w formie płynnej zamkniętych w szklanych butelkach, nie wyleją się i nie zbiją, gdy przypadkowo je upuścimy.